Turförslag runt Muskö

Stockholms södra skärgård erbjuder många möjligheter till fina paddelupplevelser. Här kan du få inspiration till allt från en härlig kvällspaddling till veckolånga turer .

Hur långt bör jag paddla?

En normalstark paddlare paddlar ungefär 20-25 km på en dag eller ca 3-4 km/h. Är du oerfaren paddlare är det bättre att du och ditt sällskap planerar för något kortare turer. Då slipper du känna dig stressad och hinner njuta av naturupplevelsen. Det är inte heller så kul att vara helt utmattad när det är dags för matlagning eller tältresning. Här har vi samlat några förslag på paddelturer.


Himmelsö runt:


Beskrivning:
En kortare tur i lugnt vatten. Utgår från vår uthyrning och runda Himmelsö. Paddla genom Lunda strömmar och över Vidbyfjärden. Man kan även förlänga turen lite om man vill. En perfekt tur för den mer oerfarna, och med en lunch längs vägen är detta en kortare dagstur.

Längd: 6-8 km
Tid: Heldag eller halvdag
Svårighetsgrad: Lätt
Faror: Inga specifika.
karta


Yxlö runt:
Beskrivning:
Paddla runt Yxlö och upplev känslan av att paddla genom Yxlökanalen. Fin tur i lugna vatten. Kan göras på en dag, eller delas upp på två dagar.

Längd: 16-18 km
Tid: En till två dagar
Svårighetsgrad:  Lätt
Faror: Vid hård vind kan det bli vågor
Karta

Nynäshamn ToR
Beskrivning:
Paddla till Nynäshamn och tillbaka. En tur som går över delvis öppet vatten och korsar flera farleder för stora båtar. Man paddlar förbi Norviks hamn och ofta möter man gotlandsfärjan. Paddla in till Nynäs för en lunch eller en natt på Nynäs havsbad. Turen går att variera men blir då längre.

Längd: 17-20 km
Tid: En till två dagar
Svårighet: Krävande(Vid blåsigt väder Svår)
Faror: Båttrafik både från småbåtar och större fartyg. Korsa farlederna med försiktighet
Karta

Skramsö
Beskrivning
Stora och lilla Skramsö är kända för sina klippväggar. Under denna turen passerar du både Skramsö men även Yxlökanalen. Kan göras på en dag eller delas upp på två dagar.

Längd: 20 km och uppåt
Tid: En till två dagar
Svårighetsgrad: Lätt till Krävande
Faror: Båttrafik.
Karta

Muskö
Beskrivning
Paddla runt Muskö, genom Muskökanalen och tillbaka via Skramsö och Yxlökanalen. En flerdagarstur där du får uppleva det bästa av området. Delvis utsatt för väder och vind eftersom man är långt ut i skärgården bitvis.

Längd: Från 40 km
Tid: Två till tre dagar.
Svårighetsgrad: Krävande till svår
Faror: Båttrafik samt eventuellt vågor om det blåser.
KartaDetta är bara en handfull av de olika turer som finns i området och variationen är oändlig.Vi hjälper er gärna att planera er tur och att rekommendera tältplatser, vandrarhem, restauranger, badplatser eller mysiga ställen för att titta på solnedgången.