Kajakkurser

Vi på ArcAdventure erbjuder självklart kurser i havskajakpaddling. Alla våra kurser följer Svenska kanotförbundets normer för Europeska paddelpasset (EPP).


Vad är paddelpasset?

Europeiska paddelpasset som är en internationell standard för kvalitetssäkring av kajakkurser/kunskaper. Paddelpassets finns i flera nivåer.  Vit, gul, grön, blå, röd och svart. I Sverige ges paddelpasset än så länge endast ut till röd nivå då vi saknar till exempel tidvatten. Att padda i tidvatten är en del för att kunna få ett svart paddelpass.

I vissa länder är det ett krav att ha ett paddelpass på en viss nivå för att få hyra kajak.

Läs mer om paddelpasset på svenska kanotförbundets hemsida.


Vad lär man sig på en kurs?

Då kurserna inom ramen för paddelpasset är baserade på svenska kanotförbundets normer så är innehållet i kurserna samma oberoende av vilket företag som arrangerar kursen. På de lägre stegen (vitt och gult) går man igenom de olika teknikerna som finns. För att sedan på gröna, blåa och röda kurser förfina sina kunskaper rent tekniskt och lära sig att göra dessa moment  i tuffare väder.

De tre grunderna som paddelpasset utgår ifrån är paddelteknik, säkerhet och miljö.

Paddelteknik

Du lär dig bära och sjösätta kajaken. Paddling framåt och bakåt med en god teknik och på ett säkert och energisparande sätt. Du lär dig också att förflytta kajaken i sidled samt hur man undviker att kapsejsa.

Säkerhet

Här går man igenom olika räddningstekniker om man ramlat i vattnet. Men det största fokuset är på att förebygga olyckor och tillbud så man kan uppleva kajakpaddlingen på ett säkert sätt.

Miljö

Man lär sig känna till sin egen och sin utrustnings begränsningar samt de risker som finns. Man lär sig också hur man kan uppleva och njuta av naturen på ett hållbart sätt.


Varför ska man gå kurs?

Det är lätt att tänka att bara nybörjare går kurs. Det stämmer inte. Paddelpasset har kurser för alla nivåer. En kurs är både roligt och lärorikt, och du kan ha paddlat hela livet och ändå uppskatta våra kurser.

Paddelpasset innebär att man lär sig de enligt kanotförbundet fastställda delmomenten enligt varje nivå. På vitt och gult paddelpass går man igenom de olika teknikerna och lär sig grunderna. 


Går man sedan vidare till grönt och blått paddelpass så är det progression i momenten som är det framträdande. Man ska till exempel kunna genomföra de olika momenten i vind och vågor.


Vilken kurs ska jag välja

Är det absolut första gången du ska prova att paddla havskajak ska du välja vit nivå. Där lär man sig grunderna i kajakpaddling i lugnt tempo anpassat för nybörjare. Har du paddlat lite innan men inte gått någon kurs inom paddelpasset ska du välja gul kurs. Där går man igenom de olika momenten som finns inom kurskonceptet. Dessa moment har man sen med sig om man går vidare mot grön, blå och röd nivå.

Är du trygg i kajaken, har koll på effektiv framåt och bakåtpaddling samt kan vissa styrtag (förligt/akterligt roder) samt har testat självräddning och kamraträddning så kan man anmäla sig direkt till grön kurs.

Vid gul kurs kan man examinera sig och få det gula paddelpasset samma dag som kursen. Men för att bli examinerad i grönt paddelpass måste man göra en separat examination. Då är det bra om man först går kursen och sedan har några veckor på sig att träna innan man anmäler sig till ett examinationstillfälle. Men självklart går det bra att bara gå kursen och inte göra någon examination om man inte är i behov av ett kursintyg.
Läs mer om vilken kurs du ska välja på kanotförbundets hemsida.

Här kan du se vilka kurser som är bokningsbara hos oss på ArcAdventure just nu.