Paddeltekniken

Paddeln:

Du kan välja att ha paddelns blad vinklade eller raka. Det ändrar du lätt genom att trycka in den lilla knappen mitt på paddeln och sedan vrida ena delen av paddeln.

Håll ungefär axelbrett i paddeln, men testa dig gärna fram vad som känns skönast för just dig.Paddla framåt

Sätt i paddeln i vattnet ungefär vid tårna, och ta upp den igen när den passerar höften.

Framåtdrivningen skall vara en kombination av drag och påskjut av paddeln som drivs från en bålrotation. Paddelrörelsen är ett samspel mellan armar, handleder och de stora muskelgrupperna i rygg, axlar, mage och höft/ben. Den som enbart använder armarna kommer att snabbt bli trött.  


Svänga

För att svänga använder man oftast rodret, men man kan även kanta kajaken för att få den att svänga.Stanna 

Sätt ner paddeln på ena sidan så att den börjar bromsa. Byt sedan och sätt i paddeln på andra sidan för att häva den sväng som blir på kajaken. Du kan ibland behöva skifta sida ytterligare en gång innan du stannat helt.


Paddla bakåt

När du behöver paddla bakåt så sätter du i paddeln en liten bit bakom dig och skjuter/drar paddeln framåt. Ta upp paddeln när den är i höjd med dina knä.


Glöm inte titta bakåt.


Lära sig mer

Det finns mycket att lära sig när det kommer till paddelteknik. Allt från att bli mer effektiv i sin paddling, bli mer säker i sin kajak eller blir snabbare och mer säker på olika räddningstekniker. Här är en film som visar vissa delar man kan lära sig/träna på. Vill man få full koll rekommenderar vi att man går en kurs hos svenska kanotförbundet.