Paddelvatten Göteborgs norra skärgård

Göteborgs skärsgård erbjuder många möjligheter till fina paddelupplevelser. Här kan du få inspiration till allt från en härlig kvällspaddling till veckolånga turer . Från vår uthyrning når ni lätt paddelvatten både i Göteborgs skärgård och Bohusläns skärgård. Självklart finns det oändligt med olika paddelturer, och de vi listat här är några förslag som man kan utgå ifrån för att sedan anpassa så de passar just dig.

Hur långt bör jag paddla?

En normalstark paddlare paddlar ungefär 20-25 km på en dag eller ca 3-4 km/h. Är du oerfaren paddlare är det bättre att du och ditt sällskap planerar för något kortare turer. Då slipper du känna dig stressad och hinner njuta av naturupplevelsen. Det är inte heller så kul att vara helt utmattad när det är dags för matlagning eller tältresning.Turförslag:

Väst om Björlanda Kile

Karta

Beskrivning:
Direkt utanför Björlanda Kiles småbåtshamn finns en samling med små öar som erbjuder fantastisk paddling för en kortare tur. Det är grunt vatten så man undviker den mesta båttrafiken och får på så sätt öarna för sig själv. Man kan anpassa längden väldigt lätt och vill man finns det ytterligare några öar en liten bit ut. Detta område är perfekt för en kortare dagstur.

Längd: Bestämmer ni själva
Tid: Heldag eller halvdag
Svårighetsgrad: Lätt
Faror: Mycket båttrafik in och ut ur hamnen

_________________________________________________________________________________________________________

Björkö runt

Karta

Beskrivning:

Detta är en lång dagstur eller med fördel en tur på två dagar. Från Björlanda Kiles småbåtshamn paddlar man runt Björkö som är den närmaste större ön. På denna tur passerar man viss bebyggelse, och det finns möjlighet att stanna för en fika, middag eller till och med boka boende om man inte vill bo i tält. Men det är bara delar av turen som går förbi bebyggda platser. Dock kan det vara mycket båttrafik, speciellt under högsommarveckorna.

Längd: 25 km

Tid: 1-2 dagar

Svårighetsgrad: Krävande, var försiktiga då det är mycket båttrafik och man måste korsa farleder.

Faror: Man korsar en stor farled mellan Hisingen och Björkö. Gör passagen där den är så kort som möjligt.

_________________________________________________________________________________________________________

Norra Göteborgs skärgård

Karta

Beskrivning:

En längre tur med möjlighet til oändlig variation. Man kan göra den både längre och kortare, man kan även välja att paddla där det finns bebyggelse om man vill bo i stuga/hotell eller paddla vägar som är lite mer oexploaterade om man vill tälta. En perfekt runda för att uppleva Göteborgs norra skärgård. Läs mer om vad som finns i området här.

Längd: 50 km (Kan varieras)

Tid: 3 dagar (Kan varieras)

Svårighetsgrad: Krävande, var försiktiga då det är mycket båttrafik eftersom man måste korsa farleder. Det kan också vara vågor/vind när man är i den yttre delen av skärgården.

Faror: Mycket båttrafik i delar av skärgården. Var försiktiga när ni korsar farleder.


_________________________________________________________________________________________________________

Besök i Bohuslän

Karta

Beskrivning:

Från Björlanda Kile når man snabbt södra delarna av Bohusläns skärgård. Öarna mellan Göteborg och Marstrand är till största delen obebodda och erbjuder fantastiskt fin paddling. Här kan man variera längd och svårighetsgrad, och har också bra möjlighet att anpassa sin tur efter rådande väder och vind förhållande. Dock måste man passera längre sträckor med öppet vatten så denna tur riktar sig främst till de med erfarenhet.

Längd: 50-60 km

Tid: 3-5 dagar

Svårighetsgrad: Svår. Var försiktig då ni korsar längre sträckor med öppet vatten samt vid korsande farleder.

Faror: Mycket båttrafik i delar av skärgården. Var försiktiga när ni korsar farleder.