Paddelvatten Torö


Stockholms södra skärsgård erbjuder många möjligheter till fina paddelupplevelser. Här kan du få inspiration till allt från en härlig kvällspaddling till veckolånga turer .

Hur långt bör jag paddla?

En normalstark paddlare paddlar ungefär 20-25 km på en dag eller ca 3-4 km/h. Är du oerfaren paddlare är det bättre att du och ditt sällskap planerar för något kortare turer. Då slipper du känna dig stressad och hinner njuta av naturupplevelsen. Det är inte heller så kul att vara helt utmattad när det är dags för matlagning eller tältresning.


Söder om Ankarudden:


Beskrivning:
Paddla en hel eller halvdagstur runt kobbar och skär precis söder om Ankarudden. I det här området har du flera möjligheter att variera både längd och svårighetsgrad på turen beroende på din erfarenhet. Det är t.e.x. enkelt att nå norra hamnen på Öja/Landsort på en dryg timme.

Längd: Bestämmer ni själva
Tid: Heldag eller halvdag
Svårighetsgrad: Lätt
Faror: Om det blåser kan det bildas vågor längre ut i skärgården. 
Karta


Torö runt:
Beskrivning:
Paddla runt Torö och upplev den fantastiska naturen från vattnet. Turen kräver en erfaren paddlare då det bitvis är öppet och oskyddat vatten.
En stark paddlare gör turen på en dag, vill du paddla i ett lugnare tempo kan du dela upp turen på två dagar.

Längd: 30 km
Tid: En till två dagar
Svårighetsgrad: Krävande  (Vid blåsigt väder Svår)
Faror: Om det blåser kan det bygga upp vågor, speciellt på Torös södra sida vid stenstranden.
Karta

Öja (Landsort)
Beskrivning:
Paddla till ön Öja/Landsort och besök den vackra fyren.  Turen till Norrhamn på Öja/Landsort och tillbaka till Ankarudden gör du på några timmar ( Se ovan "söder om ankarudden").  Vill du paddla hela vägen till lotsbåtshamnen (sydvästra sidan av ön) och hinna gå i land och upptäcka Öja/Landsort kan du med fördel göra det här till en tvådagarstur. Kanske vill du runda ön och paddla tillbaka på östra sidan. Varför inte bo en natt på öns vandrarhem eller äta på någon av öns två restauranger.

Längd: 15-20 km
Tid: En till två dagar
Svårighet: Krävande(Vid blåsigt väder Svår)
Faror: Om det blåser kan det bygga upp vågor. Ofta blir de större ute vid Landsort. Se också upp för båttrafik eftersom man korsar farleder.
Karta

Trosa Skärgård
Beskrivning
Gör en flerdagarstur till Trosas vackra skärgård. I det här området är valmöjligheterna stora och detta är bara ett förslag. Beroende på väder och vind kan du planera den färdväg som passar bäst just de dagar du ska vara ute. Det är några passager med öppet vatten, men mestadels sker paddlingen inomskärs. Vi hjälper dig gärna att planera din tur.

Längd: 40 km och uppåt
Tid: Två till fyra dagar
Svårighetsgrad: Krävande
Faror: Om det blåser kan det bygga upp vågor vid Stenstranden. Man passerar också farleden in mot Södertälje där det går lastbåtar.
Karta
Naturreservatet Järflotta
Beskrivning
Paddla nord-öst från Ankarudden för att besök naturreservatet Järflotta. Detta är ett område med orörd natur, mysiga vikar och långgrunda stränder. Här kan du spendera allt från några timmar till flera dagar. I Järflottas naturreservat får man tälta, men ej göra upp eld.

Längd: Från 20 km
Tid: En till två dagar.
Svårighetsgrad: Lätt till krävande
Faror: Det kan vara mycket båttrafik i området. Vid hårdare vind kan det bli vågor.
Karta

Nynäshamn tur&retur
Beskrivning:

Paddla till Nynäshamn fram och tillbaka och upplev Dragets kanal, Rassa vikar eller öar som Sandskär med sina fantastiska små sanstränder. Längs denna tur finns massor med fina tältplatser och man kan med fördel göra den till en tredagarstur.

Längd: 40 km
Tid: Två till tre dagar
Svårighetsgrad: Lätt till krävande
Faror: Det kan vara mycket båttrafik i området. Vid hårdare vind kan det bli vågor.
Karta

Gunnarsstenarnas fågelskyddsområde
Beskrivning:
Paddla till fågelskyddsområdet Gunnarsstenarna, långt ifrån "the beaten track". Turen kräver att du är en väldigt rutinerad kajakpaddlare eftersom långa sträckor går över öppet vatten. Du måste också se upp för större båtar då du korsar farleder.  Glöm inte att respektera datum för fågelskydd, från 1 april till 31 juli får du inte störa fågellivet och inte heller gå iland här.Mer information om fågelskyddsområden hittar du hos Länsstyrelsen.

Längd: 30 km
Tid: En till två dagar. (Tänk på att man vissa datum ej får gå i land)
Svårighetsgrad:Svår
Faror: Stora sträckor med öppet vatten där det ofta bygger upp vågor. Man korsar också farleden för Gotlandsfärjan.
Karta

Torö-Stockholm

Beskrivning:
Paddla från Torö till centrala Stockholm och upplev hela den södra skärgården. Du passerar bland annat Nynäshamn, Muskö, och Dalarö. Antingen paddlar ni tillbaka samma väg, eller kan ni använda er av vår upphämtningsservice.

Längs denna tur finns superfina tältplatser och ni passerar också flera affärer vilket gör det lättare att planera för mat och andra förnödenheter.

Längd: 110km
Tid: Fem till åtta dagar.
Svårighetsgrad: Krävande till svår beroende på väder.
Karta
Faror: Det kan vara mycket båttrafik i området, speciellt när man kommer närmare Stockholm. Delvis öppet vatten som man passerar där man är långt från land.Detta är bara en handfull av de olika turer som finns i området och variationen är oändlig.Vi hjälper er gärna att planera er tur och att rekommendera tältplatser, vandrarhem, restauranger, badplatser eller mysiga ställen för att titta på solnedgången.