Räddningstekniker

Det är viktigt att veta hur man tar sig tillbaka upp i kajaken om man skulle ramla i vattnet. Teknikerna skiljer sig åt om man är ensam och måste utföra självräddning eller om man är flera och kan göra en kamraträddning. Här kan ni läsa och se filmer på de olika teknikerna.

Självräddning

För att ta sig tillbaka upp i kajaken på egen hand om man ramlar i kan man göra på flera sätt. 

1. Om man har med sig en flottör (uppblåsbar kudde) så fäster man den på paddeln och använder den som stöd när man klättrar tillbaka upp i kajaken. Detta är lite mer avancerat och kräver extra utrustning. När man har klättrat tillbaka in i kajaken är denna fylld med vatten och man måste därför direkt paddla in till land/grunt vatten för att kunna tömma kajaken.

2. Lägg paddeln i sittbrunnen och bogsera kajaken in till land. Detta är det lättaste alternativet, men kräver att man är nära land.

Vi rekommenderar ingen att paddla ensam eftersom riskerna ökar. Är man oerfaren ska man absolut inte paddla ensam utan alltid vara minst två.

Kamraträddning

Om man skulle kantra med sin kajak finns det flera sätt att ta sig upp igen. Det kan vara bra att öva på olika sätt att ta sig upp i kajaken igen om man skulle ramla i.

  1. Om man är nära land och inte vattnet är för kallt kan man simma in och bogsera den kapsejsade kajaken efter sig. Alternativt simmar man själv in till land och en kompis bogserar/drar in din kajak.
  2. Om man har långt till land kan man istället genomföra en kamraträddning där en person som inte kantrat tömmer den kantrade kajaken på vatten för att sedan hjälpa sin blöta kompis i sin kajak igen. 
I kanotförbundets skrift "råd och tips till dig som vill paddla" kan ni läsa mer om hu man får en trygg kajaktur.