Hur man sjösätter sin kajak:


Från låg brygga

Lägg kajaken parallellt med bryggan, sätt dig sedan på bryggan och stoppa in fötterna i sittbrunnen. Med den yttre handen tar du tag i mitten och längst fram på sittbrunnskanten. Stötta med den andra handen på bryggan när du lyfter ner rumpan och sätter dig i kajaken. Se till att du har fötterna jämnt placerade i mitten och försök även fördela din tyngd i mitten på kajaken när du häver dig i.


Från klippa

En brygga finns ju inte alltid tillgänglig när vi är ute på tur. Oftast finns det dock klippor. Sjösättning från klippor påminner om sjösättning från brygga. Försök hitta en klippa som är ganska låg där du kan lägga kajaken intill och kan stå bredvid sittbrunnen när kajaken ligger i vattnet.

Lägg paddeln tvärs över kajaken bakom sittbrunnen och låt ena bladets baksida samt större delen av skaftet vila på klippan. Nyp tag med den yttre handen kring paddelskaftet och sittbrunnskanten i mitten och baktill. Sätt dig på huk och trä in ett ben i taget i sittbrunnen medan du stöttar med den andra handen på klippan och skaftet som ligger på klippan. Lyft in rumpan och försök ha tyngdpunkten så mycket i mitten av kajaken som det går.


Från strand

Att sjösätta från en fin sandstrand är en ganska stabil manöver, men kan så klart försvåras om det blåser mot stranden. Skjut i kajaken med aktern först och placera sittbrunnens främsta del ungefär där vattenlinjen börjar eller lite längre ut beroende på hur långgrunt det är. Lägg paddeln så att du kommer nå den när du satt dig – framför sittbrunnen med ena bladet är ett bra riktmärke. Gå ner i vattnet och sätt dig på kajaken bakom sittbrunnen med ett ben på vardera sida, blicken riktad mot fören. Tråckla in benen i sittbrunnen och försök behåll tyngdpunkten i mitten. Placera händerna på vardera sidan av sittbrunnen, ungefär där öppningen är som störst och glid ner med rumpan i sittbrunnen.